top of page

Renovatie van uw centrale verwarming

Zodra u uw woning gaat renoveren, rijst de vraag direct: welke centrale verwarming bij renovatie kiezen? Wanneer u gaat renoveren is het belangrijk om dit te doen met het oog op de toekomst. Daarbij is de keuze van de centrale verwarming bij renovatie cruciaal. 


Kies voor een zo energiezuinig mogelijk centraal verwarmingssysteem en maak ook zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zodat de zon, de lucht, de bodem en het water uw verwarmingsfactuur betalen. 


Ongeveer de helft van het energieverbruik in een woning gaat naar verwarming. Maar door te isoleren kan de energievraag voor verwarming dertig tot veertig procent lager liggen dan voordien. Begin daarom altijd, indien mogelijk, met uw woning te isoleren. 

Hoe uw centrale verwarming renoveren

Gaat u bij een grondige renovatie nog in zee met vervuilende verwarmingstechnieken op fossiele brandstoffen? Of schakelt u definitief over op moderne verwarmingstechnieken op groene energie?


Bij klassieke centrale verwarming op olie of gas moet u de temperatuur van het water tot minstens 75°C brengen. Bij de moderne lagetemperatuursystemen is dat slechts 40°C. Dit is al een heel verschil in kosten. Helaas zit u bij brandstoffen als olie en gas nog altijd met prijsonzekerheid. 


Met een warmtepomp heeft u enkel te maken met de elektriciteitskosten, en die kan u beperken door de elektriciteit te laten produceren door zonnepanelen. Een warmtepomp is echter enkel rendabel als uw woning volledig geïsoleerd is volgens de laatste standaarden.


Als een systeem met warmtepomp niet haalbaar is, kunt u altijd een tussenstap nemen en het systeem aansluiten op aardgas en later – wanneer het financieel mogelijk is - omschakelen. Het nadeel daarvan is dat u met aardgas enkel kan verwarmen. Dan komen er de kosten van aanschaf en verbruik van airco en het onderhoud van uw gasketel bij. 

De keuzes bij renovatie van uw centrale verwarming  

Welk centraal verwarmingssysteem en welke verwarmingselementen het meest aangewezen zijn voor uw situatie is afhankelijk van verschillende factoren zoals: uw budget en wensen, de beschikbare energiebronnen en eigenschappen van het gebouw.


Er zijn veel innovatieve, duurzame oplossingen op de markt die u toelaten om te verwarmen én te koelen met zeer laag energieverbruik. Een verwarming die geen onderhoud nodig heeft en een eenvoudige installatie heeft. Bestaat zo’n verwarming? 


Met het oog op de toekomst, adviseren wij u over te stappen op een milieuvriendelijke manier van verwarmen middels groene energie, waardoor u CO2-neutraal bent. Met centrale verwarming heeft u bij renovatie de volgende mogelijkheden: 

  • Hoog rendement/Condensatieketels

  • Warmtepompen (lucht water grond)

  • Hybride installaties

  • Aansluiting op warmtenet (indien mogelijk)

  • Combinaties


Welke verwarmingselementen kiezen


De geproduceerde warmte moet natuurlijk ook over de woning verspreid worden. Dat gebeurt met behulp van de verwarmingselementen. Vervang u uw oude ketel door een condensatieketel of hybride warmtepomp, hou er dan rekening mee dat deze verwarmingssystemen werken op lage temperatuur. De kans bestaat dus dat u ook de verwarmingselementen zal moeten aanpassen om hieraan te voldoen. De meest voorkomende verwarmingselementen zijn:

  • radiatoren

  • convectoren 

  • wandverwarming

  • vloerverwarming

Uw centrale verwarming renovatie specialist

Een cv-installatie kost veel geld en moet lang meegaan. U hebt er dus alle belang bij om meteen de juiste keuze te maken! Wij hebben als erkend installateur ruime expertise in renovatie van centrale verwarmingen. We raden u aan u te laten adviseren door onze experts. 


U kan de verschillende systemen bovendien mixen in uw woning, bijvoorbeeld vloerverwarming met lage opbouw in het gerenoveerde gedeelte, ‘normale’ vloerverwarming in het nieuwbouwgedeelte. Zo is er altijd een systeem dat perfect bij uw woning past! Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Vanuit Edegem servicen wij gemeentes in Antwerpen zoals Wilrijk, Kontich, Lint, Aartselaar, Reet, Rumst, Mechelen, Boom, Mortsel, Hemiksem, Berchem, Borgerhout, Hoboken, Niel, Hemiksem, Deurne, Merksem, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Zandhoven Schilde, Zoersel, Boechout, Lier, Konings-hooikt, Heist-op-den-berg, Berlaar, Wommelgem, Ranst, Wijnegem, Vremde, Borsbeek. 

Hebt u vragen over de plaatsing van radiators of vloerverwarming. Wenst u meer info over verwarmen met zonne-energie of aardgasinstallaties, contacteer ons voor een vrijblijvende prijsofferte.

Maesj en Zonen Edegem
itho daalderop
honeywell
buderus

Installatie en vernieuwen van centrale verwarming in regio Antwerpen

Vloerverwarming & radiators in regio Antwerpen

Boilers, waterbehandeling en schoorsteen in regio Antwerpen

bottom of page