top of page

Gratis zonne-energie met een zonneboilersysteem

Een zonneboiler kopen is een uitstekende manier om te besparen op uw energiekosten én bij te dragen aan een duurzame toekomst. Zoals de naam al zegt, verwarmt een zonneboilersysteem water door middel van de zon, en hoeft hier dus geen gas of stroom voor te worden gebruikt. Dat warm water kan u dan gebruiken voor huishoudelijke taken zoals koken, wassen, douchen, …, maar bijvoorbeeld ook voor de vloerverwarming of het verwarmen van een zwembad. Voordelen van een zonneboilersysteem zijn:

  • Besparen op de gasrekening

  • Hogere woningwaarde door hoger Energielabel

  • De naverwarming kan nog door een bestaande boiler gebeuren.

  • Er zijn allerlei premies beschikbaar. Zo kan u uw investering sneller terugverdienen.

  • Minder CO2 uitstoot

  • Perfect om zwembaden te verwarmen omdat hier geen extra verwarming nodig is.

Hoe werkt een zonneboilersysteem?

Een zonneboiler is een systeem dat water verwarmt door middel van zonne-energie. Het apparaat bestaat uit één of meerdere zonnecollectoren en een voorraadvat. Die collector ziet eruit als een groot dakraam en is gemakkelijk op het dak te monteren. Het voorraadvat komt bij uw combiketel te hangen.


Door de zonnecollectoren stroomt een vloeistof, die verwarmd wordt door de zon. Wanneer de zon schijnt en de collector genoeg zonlicht opvangt, kan de vloeistof een temperatuur van wel 90 graden celsius bereiken. De verwarmde vloeistof wordt naar de boiler gepompt, waar het zijn warmte afgeeft aan het leidingwater.

 
Het voorraadvat houdt het water warm, en is meestal aangesloten op de cv-ketel. Hier kan het water eventueel verder worden bijverwarmd (bijvoorbeeld als er niet genoeg zon is) of met koud water worden gemengd als het te warm is. 


Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water in huis. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met een traditionele boiler.

Wanneer is een zonneboiler rendabel? 

Het rendement van zonneboiler systeem hangt af van verschillende factoren zoals het zonnecollectoroppervlak, de grootte van de zonneboiler en het verbruik aan warm water. Hoe meer zonne-energie door de collector wordt omgezet (optisch rendement) en hoe minder warmte er verloren gaat in de buitenlucht (lage verliescoëfficiënten), des te warmer de zonnecollector kan worden en des te hoger het rendement.


Op de Zonnekaart Vlaanderen kunt u zien of uw dak geschikt is voor een zonneboiler. Vanaf 5 m2 zonrijke zonoppervlakte op uw dak geeft de Zonnekaart een inschatting van de kostprijs van een installatie, terugverdientijd, winst per jaar, etc.


Eén, twee of drie zonnecollectoren volstaan reeds om het water in een zonneboiler meer dan voldoende op te warmen. Een zonneboiler kan op zeer veel verschillende manieren geïnstalleerd worden. Ook een volledig horizontale of verticale installatie - bijvoorbeeld aan een muur - is mogelijk. U moet bij de plaatsing van de zonnecollectoren er wel op letten dat:

  • de collectoren zo weinig mogelijk schaduw opvangen.

  • de collectoren naar het zuiden gericht zijn.

  • de hellingshoek tussen de 20 en de 60 graden ligt, ideaal is 40 graden.

Kosten van zonneboiler systemen

De prijs van een zonneboiler is vooral afhankelijk van de capaciteit van de zonneboiler (volume) en het aantal en type zonnecollectoren. Houd bij uw keuze rekening met het aantal mensen in het gezin. U gaat daarbij best uit van zo’n 50 liter per persoon. 


Doordat de zonneboiler het meeste werk doet, bespaart u tot 60% aan gas voor het verwarmen van tapwater. Dit ziet u terug op uw energierekening: een gemiddeld gezin bespaart al snel zo’n 150 euro per jaar. 


De terugverdientijd is afhankelijk van meerdere factoren zoals de installatieprijs, het bedrag van de premie, de hoeveelheid energie die u bespaart, de efficiëntie van de installatie en de energieprijzen. Omdat water verwarmen met elektriciteit duurder is dan verwarmen met gas, is de besparing groter als u een elektrische boiler heeft.

Premies voor zonneboilers

Maesj en Zonen Edegem

Uw zonneboiler installateur in regio Antwerpen

Een zonneboiler plaatsen laat u best over aan een gecertificeerd zonneboiler installateur. Wij hebben de nodige kennis en ervaring om het zonneboilersysteem op een correcte manier te plaatsen waardoor u verzekerd bent van een optimale werking en garantie. Als u in aanmerking wil komen voor de premie van de netbeheerder, bent u verplicht om te werken met een gecertificeerde zonneboiler installateur.


Wij hanteren altijd overzichtelijke all-in kosten, zodat u nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. Onze installateurs plaatsen de collector(en) op het dak, en zorgen in uw woning voor de plaatsing van de zonne boiler de aansluiting op uw cv-ketel. Onze zonneboilers zijn zowel staand als liggend verkrijgbaar en komen in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). 


Meer weten? We bekijken graag samen met u welke zonneboiler voor u de beste keuze is. Contacteer ons voor meer informatie of vraag vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aan. 

En als u subsidie krijgt, scheelt dit natuurlijk ook op de terugverdientijd. De netbeheerder geeft een premie als u de boiler laat plaatsen door een erkend installateur. Als uw woning ouder is dan 25 jaar kunt u in aanmerking komen voor een verbeteringspremie. Of u deze premie al dan niet krijgt, hangt af van uw inkomenssituatie. Ook verschillende steden en gemeenten ondersteunen het plaatsen van zonneboilers door middel van premies. Op www.energiesparen.be kunt u nagaan voor welke premies u in aanmerking komt.

bottom of page