top of page

Tips om te besparen op energiekosten

Maar liefst 60% van ons energieverbruik in huis gaat naar de centrale verwarming. In tijden van torenhoge energieprijzen zoeken mensen dus logischerwijs naar manieren om energie te besparen met hun verwarming. Alle beetjes helpen. Het is een cliché als een huis, maar geldt meer dan ooit voor de energiefactuur van onze woning.



Verwarm niet je hele huis. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Verwarm niet je hele woning: verwarm enkel de ruimtes in je woning waar je aanwezig bent. In de andere kamers draai je de verwarming uit.

Extra tip: hou ook de deuren dicht naar ruimtes die je niet verwarmt. Zo ontsnapt er minder warmte. Koppel je jouw thermostaat aan slimme thermostaatkranen, dan kan je de temperatuur in huis zelfs per kamer of zone regelen. Zo verwarm je alleen de kamers die je effectief gebruikt.


Zet je verwarming wat lager. Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 20 graden. En als je in huis bezig bent, is 20 graden vaak warm genoeg. Staat de verwarming al op 20 graden? Probeer dan of hij nog een graadje lager kan.

Wat doe je met de ingestelde temperatuur als er overdag niemand thuis is? Ben je langer dan drie uur weg? De ingestelde temperatuur kan je best nooit lager dan 17°C zetten omdat anders de luchtvochtigheid verhoogd en het veel langer duurt om de woning te verwarmen. Vloerverwarming laat je best continu op dezelfde temperatuur staan. Een grote massa water telkens opnieuw opwarmen kost meer dan die massa op temperatuur houden.

Verwarm ook alleen wanneer het nodig is. Stel je thermostaat zo in dat hij ’s avonds, een uur voor je normaal naar bed gaat, automatisch op 17 graden springt. Het verschil tussen de dag/nacht mag best nooit meer dan 3 a 4 graden zijn. Dit om een hoger verbruik te vermijden.



Kies voor een programmeerbare thermostaat. Met een programmeerbare thermostaat kan je heel veel energie besparen. Stel de temperatuur in je woning zo optimaal mogelijk in. Zo staat je chauffage niet aan terwijl je kinderen op school zitten en jij op je werk bent. Door dit te doen werkt de HR-ketel gedurende langere tijd op een laag vermogen in plaats van heel kort op vol vermogen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de kosten van het energieverbruik.


Ontlucht de radiatoren. Hoor je de verwarming tikken of het water door de leidingen stromen? Soms worden er luchtbellen gevormd in de leidingen van je verwarmingssysteem, waardoor de radiator minder warmte afgeeft. Door je radiatoren af en toe te ontluchten ben je zeker dat de warmte weer goed verdeeld wordt. Regelmatig de radiatoren ontluchten is belangrijk om hun volledige oppervlakte te benutten en efficiënter te verwarmen.


Stel jouw verwarmingsketel en radiotoren correct af. De aanvoertemperatuur bepaalt hoe warm het cv-water is als je ketel draait. Bij veel cv-ketels staat de fabrieksinstelling op 65°, nochtans werken ze het meest efficiënt op een temperatuur van 60°. Je kan de temperatuur van je cv-ketel dus gerust wat lager zetten. Zo moet de ketel minder hard werken en verbruik jij aanzienlijk minder energie. Radiatoren zijn vaak niet correct waterzijdig ingeregeld, waardoor ze niet gelijkmatig opwarmen. Vraag daarom zeker aan je cv-installateur om die optimaal in te regelen.



Laat de warmte weerkaatsen. Laat de warmte weerkaatsen door radiatorfolie aan te brengen. Radiatoren verspreiden stralingswarmte naar alle mogelijke richtingen, dus ook naar de buitenmuur. Achter je radiatoren kan je ook een isolatiefolie hangen. Zo’n folie reflecteert de warmte, waardoor je die beter binnenhoudt.


Isoleer verwarmingsleidingen. Er gaat in veel huizen onnodig warmte verloren via de leidingen. De warmte die je in de woonkamer wil gebruiken verdwijnt dan voor een deeltje in de garage, zolder of kruipruimte. Met leidingisolatie pak je dat probleem snel, efficiënt en goedkoop aan.


Kies voor een energiezuinige HR- of Hre-ketel. Deze verwarmingsketels zijn een stuk zuiniger in het verbruik van brandstof en laten geen onnodige warmte en/of energie verloren gaan. Heeft je cv-ketel een te klein vermogen? Dan moet die onnodig hard werken, verbruikt die meer en stijgt het risico op defecten. Bij een te groot vermogen betaal je dan weer een onnodig hoge aankoopprijs. Laat daarom altijd het correcte vermogen van je ketel berekenen door een cv-installateur. Die houdt daarbij rekening met je woonoppervlakte, warmtevraag, isolatie, …


Ontvang advies op maat van MJZ Heating

Wil je optimaal energie besparen met je verwarming? MJZ Heating geeft je graag advies op maat van jouw situatie. In sommige gevallen volstaat een grondig onderhoud, maar bij oude en energieslurpende cv-ketels zal een nieuwe verwarmingsketel in de meeste gevallen de meest duurzame en efficiënte oplossing zijn op lange termijn. Wij vertellen je graag meer over je opties!



 
bottom of page